Lastbalansering till laddbox

Allt om lastbalansering

Om du har funderat och planerat på att införskaffa dig laddbox så har du garanterat kommit i kontakt med begreppet lastbalansering tidigare. Vad lastbalansering innebär, kommer vi att förklara. I denna sammanfattning får du reda på allt du behöver veta om lastbalansering.

Vad som menas med lastbalansering till laddbox

Lastbalansering är en funktion som gör det möjligt för laddboxens strömförbrukning att anpassas till den övriga förbrukningen i fastigheten. Det görs för att inte överbelasta huvudsäkringen i byggnaden. Med lastbalansering för elbilsladdning så går ingen propp vid laddning av din el- och hybridbil.

Olika varianter av lastbalansering

Det finns för närvarande 3 olika varianter av lastbalansering på marknaden. Vi berättar här nedan lite mer om varje typ och vad som är skillnanden mellan varje.

Dynamisk lastbalansering
Det här är den variant som främst används i privata boenden och justerar laddboxens effekt utefter hur mycket utrymme som finns tillgänglig och kvar att använda. Den dynamsiska lastbalanseringen justerar sig alltid utefter hur den övriga förbrukningen ser ut. På så sätt överbelastas aldrig huvudsäkringen i fastigheten.

Statisk lastbalansering
Statiskt lastbalansering är varianten som brukar användas på platser där det finns flera laddstationer installerade, som på offentliga laddstationer eller hos bostadsrättsföreningar.
Varje laddbox är då tilldelad en maximal effekt som inte är möjlig att överskrida. Det innebär att alla kan ladda sin el- och hybridbil utan att huvudsäkringen för laddboxen överbelastas.

Manuell lastbalansering
Ibland finns möjligheten för dig själv att ställa in effekten till laddboxen med hjälp av en app. Det kallas då för manuell lastbalansering. Det innebär att du kan välja en högre effekt på natten då inte så mycket elektronik används och en lägre effekt på dagen.

Nyfiken på att veta mer om laddbox med lastbalansering?
Välkommen att kontakta oss.