Välja laddbox

Hur väljer jag rätt laddbox som passar min el- och hybridbil?

Det är inte helt lätt att välja rätt laddbox. Utbudet är brett och priset kan variera stort. Vi hjälper dig hur du kan ta reda på vilken laddbox som passar din el- och hybridbil och kan då göra valet för dig förhoppningsvis lite enklare. Här reder vi ut alla dina funderingar!

Se våra produkter

Vilken typ? Typ 1 eller 2?

Det första steget är att ta reda på vilken typ av kontakt som bilen har. Det finns två olika kontakter för laddning av el- och hybridbil i laddbox. De heter Typ 1 och Typ 2.
Många el- och hybridbilar idag har Typ 2-kontakt, som är mest vanligast. Det är också standard för AC-laddning i Europa. För att kontrollera vilken typ av kontakt du har så görs det genom att öppna laddluckan och där titta på hur kontakten ser ut. Typ 1-kontakten är helt rund och Typ 2-kontakten har en mer platt ovansida.

Laddstation med uttag eller fast kabel?

Några laddstationer är med fast laddkabel, andra laddstationer har endast uttag och på en del kan du själv välja om du vill ha med eller utan kabel. Det som är fördelaktigt med att köpa en laddstation med fast kabel är att du inte behöver plocka fram din egen kabel varje gång du ska ladda. Det som däremot avgör till varför man skulle vilja ha ett uttag är om avståndet mellan bilen och laddstationen är så pass långt att den vanliga laddstationens-kabel inte räcker. Det kan också vara så att två olika typer av elbilar behöver ha möjlighet att ladda vid samma laddstation, där den ena bilen har Typ 1-kontakt och den andra Typ-2 kontakt.

Välj 1-fas eller 3-fas!

Efter att du bestämt dig för om du önskar en laddstation med eller utan kabel så kan nästa steg vara att välja hur snabbt du vill ladda din bil. Det som finns att välja mellan är: 1-fas 16A, 1-fas 32A, 3-fas 16A eller 3-fas 32A. Den laddström som du väljer till laddstationen kommer avgöra hur snabbt bilen kan laddas. Det fungerar ungefär såhär:

 

  • 1-fas 16A laddar ungefär 2 mil/timme
  • 1-fas 32A laddar ungefär 4 mil/timme
  • 3-fas 16A laddar ungefär 5 mil/timme
  • 3-fas 32A laddar ungefär 10 mil/timme

 

Det är viktigt att tänka på att alla el- och hybridbilar är begränsade till en viss mängd laddström. Vad som också avgör hur många mil du får per timme är vilken bil, utetemperatur, temperatur på batteriet samt hur och var du kör din elbil.

 

Vi hoppas vi har svarat på dina funderingar och ditt val kan nu bli enklare. För mer information och vägledning över att välja rätt laddstation är du alltid välkommen att kontakta oss.